Akateemiset pöytäjuhlat eli sitsit

Akateemiset pöytäjuhlat

Akateemiset pöytäjuhlat tunnetaan opiskelijapiireissä paremmin nimellä sitsit. Kyseessä on pohjoismaisiin korkea-asteen oppilaitoksiin liittyvä illanvieton muoto. Pääsääntöisesti vain yliopisto-opiskelijoille tarkoitetuissa pöytäjuhlissa syödään hyvin, pidetään puheita ja lauletaan perinteisiä juomalauluja usealla eri kielellä. Sitsien alkuperää ei pystytä tarkoin määrittämään, mutta sen epäillään alkaneen brittien ratsuväkiosaston tavasta levätä raskaiden työpäivien jälkeen. Suomeen akateeminen pöytäjuhla on rantautunut Ruotsista. Vaikka sitsit ovat lähinnä suomalaisten ja ruotsalaisten opiskelijoiden ylläpitämä perinne, Euroopan muissa maissa vastaavia pöytäjuhlia vietetään opiskelijoiden toimesta eri muodoissa.

Tyttösitsit

n2PZv0E0eCuKLLNHBrjcoAOASR77JgA6Teekkaritytöt TT on Aalto-yliopistossa tekniikkaa opiskeleville naisille tarkoitettu opiskelijayhdistys. Heidän johdollaan teekkaritytöt ovat jo yli kymmenen vuotta järjestäneet vuosittain joka syksy vain opiskelijanaisille ja heidän naispuolisille ystävilleen tarkoitetut tyttösitsit. Tämä tapahtuma on teekkarikylän syksyn kohokohtia ja juhliin voivat osallistua myös muiden tiedekuntien naisopiskelijat. Miespuolisia kutsuvieraita on mukana joka vuosi vain muutama tarkoin valikoitu. Muuten miehiä juhlissa on vain työntekijöinä ja tarjoilemassa. Jatkojuhlat ovat kaikille opiskelijoille avoimia sukupuolesta riippumatta.

Sitsit ovat yhdistelmä laulu- ja juomakulttuuria

Sitsien kulkua johtaa seremoniamestari, eli toastmaster. Heidän vastuulla on pitää huoli illanvieton sujuvasta etenemisestä, mahdollisten ohjelmanumeroiden esittelystä ja puheenvuorojen jakamisesta. Ohjelman jälkeen nautitaan pitkä illallinen, joka suuremmilla sitseillä koostuu kolmesta eri ruokalajista. Erotuksena esimerkiksi akateemisiin vuosijuhliin, sitsit ovat vähemmän muodolliset, vaikka tiettyjä tapoja yleensä noudatetaan. Pukuna miehillä on yleensä pikkutakki ja suorat housut. Frakkeja ja varsinaisia pukuja ei sitseillä ole tapana käyttää. Naiset yleisesti pukeutuvat mustaan tai tummaan iltapukuun, poikkeuksena esimerkiksi Tyttösitsit, joissa on tapana irrotella ja pistää parasta päälle. Järjestöstä riippuen käytännöissä voi olla eroa ja usein tietty teema, kuten historiallinen ajanjakso tai naamiaiset voivat määrätä pukeutumiskoodia.

Sitsien etiketti ja skoolaussäännöt

  • Paikat juhlijoille on yleensä etukäteen nimikoitu ja istumajärjestys sopivasti sekoitettu, jotta eri vuosikurssien opiskelijat ja toisilleen tuntemattomat ihmiset pääsevät tutustumaan keskenään.
  • Laulamisen voi aloittaa kuka tahansa, mutta ensin on kohteliasta ilmoittaa mitä laulua seuraavaksi lauletaan. Juomalaulujen sanat löytyvät kaikille jaettavasta lauluvihkosta.
  • Laulujen päätteeksi on tapana skoolata. Käytäntö voi vaihdella järjestöittäin. Perinteen mukaan mies skoolaa ensin oikealla avecin suuntaan, sitten vasemmalla ja viimeisenä vastapäätä istuvan kanssa, jos mahdollista. Nainen skoolaa vastaavasti, vain aloittaen vasemmalta.
  • Hyvä skoolausetiketti koostuu kolmesta asiasta: 1. Skoolatessa lasit eivät kosketa toisiaan. 2. Katseiden tulee kohdata suoraan. 3. Tyhjällä lasilla ei skoolata.